donderdag 21 april 2016

de inspectie

Deze week kwam de inspectie bij Naomi op school. Gewichtig feit want Naomi was verkozen om samen met een klasgenoot met de inspectie te praten. Daar was ze flink mee bezig. 
Ze hadden geoefend op school voor dat gesprek. Geoefend? vroegen wij. Met de goede antwoorden? Nee, ze mocht helemaal zelf weten wat ze zei. Geoefend met wie de inspecteur is en wat hij of zij deed en wat voor soort vragen ze gingen krijgen. 

De avond ervoor ging ze uit zichzelf precies op tijd naar bed. Voor de inspectie moet je fit zijn. Dat spreekt voor zich. Wij plaagden een beetje over allernetste kleren en of ik haar haar opnieuw moest vlechten? En dat ze niet moest vergeten te noemen dat er een supermeester op haar school rondloopt. 

Op dat supermeester moest ze beetje grijnzen. De teamleider van haar school kent de leerlingen en geeft ze speciale complimenten. Voor Naomi is dat haar haar. Soms verzucht ze dat hij nu al een heeeele poos niets van haar haar heeft gezegd. Om een paar dagen later stralend te melden dat hij weer liep 'te zeuren' over mooie vlechtjes... 
Af en toe heeft zij of Yan deze meester als invaller. Daar kunnen ze elkaar verschrikkelijk jaloers mee maken, dat ze hem meer krijgen dan de ander.

De dag van de inspectie kwamen Yan en Naomi ruziënd uit de bus. Dat gebeurt zelden. Reden was de inspectie. Ja, spettert Yan, die dombo heeft onze school een vijf gegeven!!! 
Naomi mocht aan het eind van het gesprek een cijfer geven. Dat werd dus een vijf. Hoe kon ze zo stom zijn, vraagt Yan zich af. Ze verdedigt dat het over alles ging, ook over de stoelen enzo hoor!
Helemaal achterlijk vindt Yan dat. Weet je wat voor oude rotzooi ze op andere scholen hebben? Nee, natuurlijk weet ze dat niet. 
Heb je nog verteld van je supermeester, vraag ik. Nee, daar vroegen ze niets over. Yan vlamt weer op.
Op den duur kap ik het af. Het is klaar nu en we weten hoe we er over denken. Yan heeft nog één punt en dat kan Naomi in haar zak steken ook. Als de inspectie door die vijf hun school gaat sluiten dan zullen kinderen als jij dus nooit meer naar zo'n school kunnen!

Complimenten voor de school. Yan is zo tevreden over zijn school en zijn juffen en zijn klas. Hij heeft hier na een heleboel moeite op reguliere scholen vier prachtige jaren achter de rug. Daar doet die vijf echt tekort aan! 

's Avonds is Naomi sjachrijnig. Behoorlijk ook. We doen niet veel goed in haar ogen. Ik zeg dat het maar goed is dat de inspectie hier niet komt. Ze kijkt verbaasd. Wat voor cijfer zou je ons geven? vraag ik. Ze kijkt me schattend aan. Vandaag een acht, zegt ze! Ze meent het heel serieus. Die steek ik in m'n zak. Ze vindt het hier niet zo verkeerd dus...

En de supermeester trakteerde gisteren. Omdat de inspectie had gezegd dat het op school allemaal goed was. Dat iedereen heel goed zijn best deed. 
Wat een opluchting voor Yan en Naomi. De school mag blijven, ondanks haar vijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten