dinsdag 13 oktober 2015

gelijk hebben

Toen Yan een paar weken terug jarig was, heeft hij de hele dag gewacht op een felicitatie. Zijn paar jaar oudere zus zou hem toch niet vergeten. Hij checkte voortdurend zijn whatsapp, zijn facebook en wachtte op de post. 
Rond vier uur stelde hij voor zelf een berichtje te sturen om te vertellen dat hij jarig was. Ik raadde dat af. De zus wist heel goed dat hij jarig was. De zus was de laatste tijd een beetje puberig en kan weinig hebben van de jongere broer. Ik vond het wel passen binnen wat ik de laatste tijd zag. Van onmetelijke puberhoogte keek ze neer op haar nu 12-jarige broer en verwaardigde hem geen drie woorden op welk bericht dan ook. 

Wat erachter zit, is misschien rivaliteit. Voor het eerst heeft moeder eerlijke, gedeelde aandacht voor de kinderen. Voor het eerst kan Yan zich spontaan en leuk gedragen bij zijn familie. Zij kon dat altijd al en werd direct beloond. Yan kon het nooit en wordt nu extra gewaardeerd. En dat is pijnlijk. Vooral voor een kind wat zich toch al zo aan de kant geschoven voelt. 

Uiteindelijk kwam er om kwart voor 12 's avonds een berichtje. Het was slechts 'gefeliciteerd'. Beetje flauw, want zij weet dat hij dan slaapt. Beetje kaaltjes ook. 
Ik heb Yan uitgelegd hoe pubers in het algemeen en meiden in het bijzonder reageren en hij begreep het wel. 

En van de week is zus jarig. Een paar dagen voor de dag stel ik voor een kaart te sturen. Nee zeg, hij was wel gek om zo'n dure kaart te sturen! Nu heeft Yan nog nooit een cent aan welke kaart dan ook hoeven te besteden, maar toch..
Ik stuur wel een berichtje, zegt hij, om 5 voor 12 of zo? Kun je instellen
Het kostte even wat woorden, maar er is een kaart gestuurd. Hij heeft hem zelf geschreven. Het ging niet helemaal van harte. Hij moet toch leren dat hij wel gelijk heeft als je het nuchter bekijkt, maar dat dit niet de weg is voor de toekomst. Heb geprobeerd hem eraan te herinneren hoe teleurgesteld hij zelf was. Dat wist hij nog wel. Eigenlijk ben je nu ouder, want je staat er boven, zeg ik. Ja, dat was wel even een inzicht. Zij heeft kinderachtig gedaan en hij doet gewoon normaal. Een mooie gedachte. 

Gisteren vroeg hij of ze vandaag jarig was. Nee, de verjaardag is al voorbij. Ik verzeker hem dat de kaart op tijd was. Ja, dat wist hij wel. Hij kijkt wat nadenkend. Ik vermoed dat hij toch wel even een appje had willen sturen en een heleboel juichende poppetjes op facebook willen zetten. Hij lijkt ervan te balen dat hij te laat is. 

Yan met zijn grote praat is toch een gevoelig zieltje. Nu maar hopen dat de pubernukken van zus niet al te lang duren. Het blijft lastig. Normaal vecht je in je gewone gezin die zaken tussendoor uit. Nu worden het zaken van dagen of weken en dat voelt veel zwaarder.

1 opmerking:

  1. Wie zichzelf overwint, is sterker dan wie een stad inneemt, zei mijn moeder altijd.
    Die past dus ook voor Yan!
    Goed gedaan

    BeantwoordenVerwijderen