vrijdag 3 april 2015

Paasviering

Gistermiddag was er een paasviering op de speciale school. Iedereen was welkom!
En dus ging ik met Sam op stap om te kijken en luisteren naar de kinderen van het SBO waar Naomi opzit en van Cluster-4 waar Yan bijhoort. 
Bij deze twee scholen hoort ook een afdeling voor ZML-onderwijs. Ook zij deden mee met de paasviering. 

Elk jaar wordt er iets in de kerk gevierd. Het ene jaar is dat kerst, het andere jaar pasen of pinksteren. Dit jaar dus pasen. 

Het zijn bijzondere bijeenkomsten. Alle leerlingen die deze middag iets speelden of zongen of opzegden, hebben een rugzak. 
Een rugzak met negatieve ervaringen op reguliere scholen, met ervaringen van apart zijn, van eenzaam en verlaten in een groep zitten, van raar zijn, van buiten de boot vallen. 
Er zitten in verhouding veel pleegkinderen op deze scholen. 

Het bijzondere van deze scholen is dat vrijwel alle kinderen er zijn opgebloeid. Dat ze het bijzonder naar hun zin hebben. Dat ze weer groeien. 
En de meeste ouders zijn de school zeer welgezind. Iedereen is vol lof over de resultaten. Vooral de resultaten van weer gelukkig kunnen zijn, van zelfwaardering, van gezien worden. 

De sfeer op de bijeenkomst is altijd goed. Er wordt ontzettend vals gezongen en gemusiceerd. Er is veel ruis en beweging en geluiden. Maar dat hindert niet. Iedereen vond het achteraf prachtig!

Het is een ontroerende bijeenkomst. Elke keer raakt het me weer om deze kinderen te zien. In hun anderszijn en in hun kwetsbaarheid. Maar ook in het lef hebben om gewoon jezelf te zijn. Om te mogen doen wat je kan en wat je durft. De energie van de juffen en meesters is onverminderd groot. Het is heerlijk dat deze scholen bestaan. Dat deze kinderen hier mogen zijn. 

Er komen veranderingen. Meer kinderen op de gewone basisschool. Eventueel met extra begeleiding. Ik houd m'n hart vast. Gelukkig zijn onze speciale kinderen te 'zwaar' voor de basisschool. Geen enkele extra begeleiding kan deze sfeer van er mogen zijn en gezien worden halen. 
Heel jammer dat niet meer bijzondere kinderen dit gegund gaat worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten