woensdag 10 december 2014

alcohol

Als kinderen jongeren worden, gaat de siroop vanzelf over in bier. Moet ik bij siroop vooral denken aan de tanden, bij alcohol gaat het om hogere zaken. 

We begonnen onze pleegcarrière met pubers. Dus de alcohol kwam snel om de hoek. Hoewel we zelf een duidelijke mening hebben over het thema 'alcohol en jongeren', bleek het een lastig punt. 

De eerste ervaring was jongen van 13. Hij woonde een jaar bij ons. Ondertussen was zijn vader gedetineerd en runde moeder met veel vallen en toch weer opstaan een deel van het gezin. De jongen mocht regelmatig een dag naar huis. Een van ons haalde hem rond acht uur weer op. 
Tot onze verbazing bleek hij bij het ophalen behoorlijk naar alcohol te ruiken! Hij had last van wagenziekte en het was best een eindje rijden. De eerste keer twijfelde ik. De tweede keer zei ik er wat van. Heb je bier gedronken? Nee, hij had wijn op. Bij het eten. Dat is gezellig. 
Oke, vind ik ook, maar niet voor kinderen van 13. De keer erop had hij ongeveer een pakje kauwgom in zijn mond. De alcohol rook ik niet, maar de kauwgom deed me wel sterk denken aan alcohol. 

Het was een lastig punt. In zijn gezin van herkomst was alcohol beslist geen taboe.. Moeder had weinig te vertellen over de kinderschare en ze wilde het zo graag leuk hebben als hij er was. 
Gelukkig was er de voogd. Hij heeft het besproken en verboden. Dat het toch bij vlagen twijfelachtig was, hoort er ook bij. Wij wisten ook geen echte oplossing. Het enige dreigement van onze kant was dat moeder zelf moest terugbrengen als hij het waagde om over te geven in de auto. Het voelde als een slap verhaal, maar dit werkte wel. Jongen wilde niet dat zijn moeder ook nog eens moest rijden na het bezoek. 

Andere pleegzoon kon goed drinken. Ik merkte wel dat hij wat losser was, maar had geen idee hoeveel hij had gedronken. Hij liep redelijk recht en was aanspreekbaar. Viavia hoorde ik behoorlijke hoeveelheden. Ik wist het niet goed. Zijn oudere broer was al beneveld na een flesje... Toch zat ook dit niet echt lekker. 
Elke vrijdag- en zaterdagavond keken we uit naar zijn terugkomst. We wonen in de polder en hij kwam de lange, rechte, donkere weg terugrijden. Altijd met licht gelukkig. Dus zagen we van verre het slingerende lichtje onze kant op komen. Soms slingerde het zo dat we verwachten dat het de sloot zou raken. Dit gebeurde nooit. 

Toen hij op zichzelf ging wonen, moest ik in het weekend vaak aan hem denken. Hoe hij het nu deed. Ging hij nu volledig los omdat hij ons niet meer onder ogen hoefde komen? Ik was bang van wel. Ik heb het hem gevraagd. En het antwoord was: "Nee, natuurlijk drink ik niet meer zoveel. Als ik nu de sloot in rijd, komt toch niemand me zoeken??" 
Dit is een doordenkertje voor mij. Wat is nu opvoeden? Hield ik met mijn controle zijn alcohol op peil??? 

Gelukkig taalt Rachid nog niet naar alcohol. Ook niet naar uitgaan of iets dergelijks. Even tijd om nieuwe ideeën op te doen rond 'alcohol en jongeren'.....

1 opmerking:

  1. Wat een zorg vooral als je weet dat er in het gezin waar ze dan op bezoek gaan zo anders met alcohol wordt omgegaan.Ik denk dat iedere ouder/pleegouder/stiefouder of hoe je het ook noemt op een gegeven moment zit hoe gaan we ''dat doen'' met alcohol. Ik denk dat het ook scheelt wat je van huis uit zelf gewend bent. Bij mij thuis werd er weinig of nooit alcohol geschonken , bij mijn man thuis was het met verjaardagen of in het weekend gezellig een glas wijn of een borreltje. Bij ons is het altijd een onderwerp van gesprek geweest en toen de kinderen ouder werden mochten ze van ons wat wijn met veel water als ze wilde. Maar onze dochter van 25 vind alcohol smerig en ''pikt'af en toe een slok bier bij haar vader en onze zoon van 22 vindt bier vies en drinkt heel soms een borrel. Oftewel als ik van andere jongeren hoor mogen wij onze handen dicht knijpen dat ze zo tegen alcohol aankijken maar het blijft altijd afwachten wat ze er zelf mee doen . Ook wij zaten destijds wat zullen ze doen en misschien scheelt het dat we ze ook op de gevaren hebben gewezen .

    BeantwoordenVerwijderen