dinsdag 16 december 2014

ziek

De week voor de kerstvakantie is Yan altijd ziek. Er zijn al heel wat kerstavonden geweest van de scholen waar hij met een wit snuitje en zo gaar als boter tussen de andere kinderen stond. 
Op een of andere manier is zijn weerstand tegen het eind van het jaar op. 

Hij kwam in het voorjaar als tweejarige. Die eerste winter was hij aan de lopende band verkouden en ziek. Waterpokken, zesde of vijfde ziekte kwamen ook langs. En steeds koorts. 's Morgens niets aan de hand, 's avonds boven de 40 graden. 

Bij hem zag ik voor het eerst koortsstuipen. Nooit geweten dat dat zo eng was. De huisarts van de HAP kwam zelfs een keer 's nachts langs na weer een stuip. 
Hij was ook nog eens erg mager en veel te klein voor zijn leeftijd. Het consultatiebureau schreef onderzoek voor, onze huisarts voorspelde groei zodra de stress minderde. De huisarts kreeg gelijk. 

Yan woont negen jaar bij ons en elk jaar zie ik hem meer weerstand krijgen. Hij is zelden tot nooit ziek. Wel vaak verkouden, maar hij gaat gewoon naar school. Behalve die week voor de kerstvakantie...

Tussen de middag belde de school. Yan was erg beroerd, of ik hem wilde komen halen. Terwijl ik richting school rijd, bedenk ik dat het DE week is. Negen jaar op rij was hij deze week ziek. 

Thuis ligt hij op de bank, met zijn capuchon op en een dekentje. Hij is een makkelijke zieke, altijd geweest. Normaal is hij levendig en druk en wens ik af en toe een slot op zijn mond. Nu zegt hij niets en neemt bijna geen ruimte in. Ik kon het niet laten een foto te maken. Hij is elf jaar, maar wat is hij klein nu hij ziek is. Morgen lekker thuisblijven. Even een dag uitzieken en genieten van zijn gezelligheid. Een ziek kind is heel anders dan een gezond kind. Ook al wens ik ze liever druk en beweeglijk, zieke kinderen laten me een andere kant van zichzelf zien. 

Ook wel een aparte kant... Yan heeft ruim een uur geslapen in kleermakerszit met het dekentje helemaal over zich heen.
 

1 opmerking:

  1. Beterschap voor Yan . Dit doet me denken aan wat ze vroeger vaak zeiden , tegen de kerstvakantie zijn de ''accu's '' legen bij kinderen ze moeten in de kerstvakantie bij tanken. Onze dochter had het in het weekend heel vaak dat ze dan ging slapen om weer voldoende energie te hebben voor school.

    BeantwoordenVerwijderen