zaterdag 18 oktober 2014

andere culturen



Ons gezin kent veel culturen. 
De wortels liggen in Europa, in Azie, in Afrika, in Amerika. De een heeft wat meer meegekregen dan de ander van de eigen cultuur. Soms komen er verrassende dingen aan het licht door die achtergronden. 

Zo was het vandaag prachtig weer. We hebben met zijn allen aan het strand gezeten en langs de dijk gelopen. Daar is een oude oesterbank, die alleen bij erg laag water vrij komt. 

Rachid had van een visser gehoord dat je daar mossels als eieren zou hebben. Dus vanmiddag om 4 uur zouden de megamossels te vinden zijn. Het zoeken was een feest. Alle broeken en sokken waren nat. De hond sprong en plonsde rond. Alle kinderen gelukkig en wij ook. De vangst was een emmer mossels en oesters. 

Vanavond aten we dus naast het normale eten ook mossels. Alleen voor de liefhebbers dan. Dat zijn naast pleegvader twee kinderen. De een heeft voorouders aan de Afrikaanse kust, de ander zijn familie woont aan de Aziatische kust. De mossels verdwenen snel. Een werd uitgespuugd en warempel!! Er zat een heus pareltje in. 

Na het eten bedachten ze dat er in de oesters ook vast wel wat zat. Ze waren gekookt, dus gingen ze naar buiten om ze open te maken. De een na de ander kwam binnen om minipareltjes te laten zien! Dit betekent weer een potje in de vensterbank. Naast de haaientanden en schelpen en andere strandvondsten nu ook pareltjes. 

En het grappige was dat de twee mosseleters van vanavond ondertussen druk kauwend rondliepen. Het leek wel of er een zak snoep buiten lag! Wat eet je dan? vroeg ik. Ze kijken verbaasd. Wat een rare vraag. Die oesters natuurlijk! Lekker man! 
Tsja, dat zijn dan die cultuurverschillen. Ik moet er niet aan denken om oesters te eten, maar zij hoeven er niet  eens over na te denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten